Crema d’ametlla i espàrrecs

DSC_6715

Per a 8-10 persones: 4 manats d’espàrrecs, 400 ametlla pelada (300 sencera i 100 a trossets, o tota a trossets)  4 grans d’all o 6 si són petits-mitjans, llesques de pa de pagès, brou de pollastre, pebre, sal, 100 cl d’oli l’oliva.

 Fem el brou amb les herbes pelades i netes (1-2 pastanagues, 2-3 patates “mal tallades”, ½ ceba, 1 porro, branqueta d’api, nap, xirivia, (col i carbassa, no cal afegir-les aquest cop)  i una carcassa de pollastre (gallina NO per l’alèrgia a l’ou) També es pot fer de carn vermella, fent servir os d’espinada i un tomàquet en comptes de la carcassa de pollastre. Posem a coure en tres l. d’aigua, i abans que comenci el bull, desescumem, i a bullir ara sí en serio,  tot a foc amb una mica alegre, olla quasi tapada, una hora. Deixem reposar i quan refredi, a la nevera, i al dia següent desgreixem. Guardem les patates.

Agafem els espàrrecs i els manipulem: primer tallem les puntes i les reservem. Ara tallem la part lletja i dura (l’últim tram de color blanc) de cada espàrrec i ens desfem d’ella. Si volem aprofitar bé l’espàrrec, aquí finalitza el procés, si volem ser més polits, pelem cada un dels espàrrecs amb una mandolina. La diferència? Si estan ben cuits, cap ni una, almenys al meu paladar que els ha tastat d’ambdues maneres, i t’estalvia l’única part costosa d’aquest plat.

Preparem els sabors claus: Posem a coure els tronquets d’espàrrecs al brou, una mitja hora o fins que estiguin del tot tendres. Mentre, en una paella, fregim les puntetes reservades, i de nou, les guardem. En aquest mateix oli, fregim els alls tallats a quarts, atmetlles senceres, i unes llesques de pa. Aquest simple pas, es pot fer en tongades per assegurar-nos el tir de no cremar res, és a dir, fregir els alls, tirar-los quan comencin a agafar color groguenc, després les ametlles, les retirem, i per últim el pa, al qual segurament haurem de tornar a afegir oli per què xopa de seguida. Els deixem torrar. Triturem aquests alls, ametlles i pa torrat amb una mica de brou, i a la olla,  i tornem a triturar junt amb els espàrrecs ja cuits. Salpebrem al nostre gust. Es el moment d’afegir les  patates cuites del brou si es presenta algú més a dinar/sopar, o volem que tingui més cos, el sabor no variarà, només la consitència i la quantitat.

Per la presentació, tirarem per sobre pa torrat, les puntes dels espàrrecs que havíem reservat, fregides (5-7 minuts), ametlla a trossets torrada a la paella, rajolí d’oli, escames de sal, i, que a la foto no surt, unes hebretes de safrà torrat per sobre, fabulós també.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s